המרכזיות של בנייה קלה בענף הבניין
שיטת הבנייה הקלה הולכת ותופסת מקום מרכזי בענף הבניה בשנים האחרונות. יותר ויותר פרויקטים נבנים היום באמצעות בנייה קלה בשל יתרונותיה הרבים.
בנייה קלה אמנם אינה מתאימה לכל סוג של פרויקט, אך כאשר ניתן להשתמש בה היא בדרך כלל תהיה עדיפה על פני השיטה המסורתית של בנייה בבטון.
בנייה קלה מציעה יתרונות רבים למשתמשים בה, כאשר בראשם העובדה כי היא חסכונית יותר משיטות אחרות. החסכוניות של בנייה קלה מתבטאת בכמה מובנים: החומרים המשמשים לבנייה קלה כמו מוטות אלומיניום ולוחות גבס יקרים הרבה פחות מהבטון, בנייה קלה עושה שימוש בהרבה פחות כח אדם בשל היותה מבוססת על הקמת חלקי מבנה במפעל וגם תהליך בקרת האיכות בה הוא איכותי במיוחד בשל הפיקוח במפעל ולכן יש בה הרבה פחות מקום לטעויות שגוררות הוצאות לא צפויות וחריגות.
מעבר להיותה חסכונית יותר, בנייה קלה היא כמובן גם מהירה הרבה יותר, מה שתורם עוד יותר להוזלת העלויות וגם למידת שביעות הרצון של הלקוח. בניית מבנה בשיטת הבנייה הקלה תיקח קצרה בערך בשלושים אחוזים מתהליך מקביל בבנייה המסורתית.
יתרון חשוב נוסף של בנייה קלה הוא העובדה שהיא ידידותית יותר לסביבה ולכן מכונה גם בנייה ירוקה. בבנייה קלה יש הרבה פחות פסולת בניין, החומרים בהם משתמשים ידידותיים יותר וההכנה של חלקי המבנה במפעל מצמצמת משמעותית את הפגיעה בקרקע ובסביבה באזור המבנה שמוקם.
כאשר מחליטים לבנות בשיטת הבנייה הקלה חשוב להכיר את הצורות השונות בהן ניתן להשתמש ולהתאים את הטכניקה המתאימה ביותר לפרויקט הספציפי.
בנייה קלה – טכנולוגיות שונות
ישנן שלוש שיטות עיקריות של בנייה קלה שניתן להשתמש בהן, בהתאם לצרכי הפרויקט-
בנייה קלה מקומית
שיטה שמתאימה בעיקר לפרויקטים של מבנים פרטיים חדשים או שיפוצים של מבנים קיימים. בשיטה זו, שלד המבנה מוקם על פני הקרקע ולא במפעל. היא נחשבת לאיטית יותר ופחות מתקדמת אך דרושים פחות ניסיון ומקצועיות על מנת לבצע אותה וניתן להעסיק כח אדם זול יותר.
בנייה מתועשת
זוהי הטכנולוגיה המובילה והמתקדמת ביותר של בנייה קלה. משתמשים בה בעיקר בפרויקטים של הקמת מבני תעשיה ומשרדים. ייחודה הוא בכך ששלד המבנה נבנה כולו במפעל ורק לאחר מכן מובילים אותו אל הקרקע. בשטח מחברים אל השלד את הקירות והגג ומשלימים את המבנה. שיטה זו היא המהירה ביותר, אך חשוב לדעת כי היא נחשבת לפחות גמישה מבחינת שינויים שרוצים להכניס במבנה.
מבנים ניידים
שיטה זו מתאימה בעיקר לפרויקטים של מבנים יבילים עם מטרה נקודתית- חדר חשמל, כיתות לימוד, משרדי מכירות וכו'. בשיטה זו המבנה כולו נבנה במפעל ללא שום עבדוה שצריכה להתבצע בשטח עצמו. גם כאן הגמישות היא מוגבלת שכן מדובר במבנים מתוכננים מראש בגדלים קבועים שניתן לבחור מתוכם.
על מנת לדעת להתאים את הטכנולוגיה הטובה ביותר לפרויקט חדש של בנייה קלה, חשוב להתייעץ עם בחרה המתמחה בתחום ובעלת ניסיון עשיר ומגוון בבנייה בסגנון זה.